Ministerul Tineretului și Sportului a pus în dezbatere publică o hotărâre prin care se înființează Complexul Național Arcul de Triumf care va include Stadionul Naționat de Rugby, va avea 20 de angajați și un director. FR de Rugby a reacționat într-un comunicat de presă.
Desigur, aceasta înseamnă o nouă structură administrativă cu 20 de persoane și un director, cu un buget de 3 milioane de lei anul acesta, apoi câte 15 milioane de lei pe an așa cum se arată în proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea Complexului Sportiv Naţional „Arcul de Triumf ” în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului.
Costurile anuale vor fi de 15 milioane de lei. Evident, ministrul va stabili ștatul de funcții și regulamentul de organizare și funcționare, scrie Newsweek.ro.
Până în momentul de față, activitatea pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf a fost gestionată de Federația Română de Rugby.
„Pentru înființarea Complexului Sportiv Național”Arcul de Triumf”, sunt necesare fonduri în valoare de 3000 mii lei (3 milioane de lei n.r.), fonduri asigurate pentru anul 2021 din bugetul Ministerului Tineretului și Sportului, la capitolul 67.01 ”Cultură recreere și religie”, titlul 51 ”Transferuri între unități ale administrației publice”.
In această sumă sunt incluse și costurile pentru taxe, avize, cheltuieli de personal și punerea în funcțiune a complexului sportiv”, se arată în proiectul de Hotărâre.
Apoi, pentru funcționarea Complexului Sportiv Național”Arcul de Triumf” este prevăzută suma de 15 milioane de lei pe an, în următorii patru ani. Statutul rugby-ului pe terenul pe care se joacă oficial din 1913 nu este trecut nici în Hotărârea MTS.
Federaţia Română de Rugby (FRR) susţine că Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) vrea să naţionalizeze Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf, însă susţine că va lupta pentru ca acest lucru să nu se întâmple.
„Federaţia Română de Rugby a luat act de propunerea Ministerului Tineretului şi Sportului de a lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind trecerea Stadionului Naţional de Rugby Arcul de Triumf în folosinta exclusivă a Ministerului Tineretului şi Sportului. Suntem de-a dreptul consternaţi de această poziţionare şi vom lua toate măsurile legale şi umane pentru a evita această noua naţionalizare pusă la cale de MTS.
Îi asigurăm pe toţi cei care nu vor să ţină cont de documente şi de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula şi vom lupta pentru stadionul nostru”, se arată în comunicatul FRR.
„Pe scurt, Federaţia Română de Rugby a oferit terenul pe care se joacă rugby din 1913, şi-a demolat singură vechiul Stadion Naţional de Rugby Arcul de Triumf, a semnat un protocol cu MTS prin care stadionul revine Federaţiei Române de Rugby la finalul lucrărilor şi a fost asigurată ca va primi stadionul înapoi. Acum cineva, care nu a avut vreo implicare în acest proiect, vine, la final, şi doreşte să schimbe tot”, continuă sursa citată.
„De această investiţie trebuie să poată beneficia şi alte sporturi, este o problemă de echidistanţă, în raport cu banii publici investiţi şi cu palmaresul rezultatelor sportive ale fiecărei federaţii. Ministerul Tineretului şi Sportului, ca administrator de drept al acestui obiectiv de interes naţional, doreşte să apere istoria rugby-ului, precum şi viitorul său, şi să-i asigure pe mai departe condiţiile necesare pregătirii şi desfăşurării activităţii competiţionale.
Aici vor putea avea loc în continuare meciurile şi antrenamentele sportivilor rugbişti, dar în baza unui calendar gestionat de MTS, calendar care va include şi va ţine cont şi de solicitările venite din partea altor sporturi. Competiţia sportivă presupune fair play, iar Ministerul Tineretului şi Sportului doreşte să dea şi altor sporturi şansa de a-şi desfăşura activitatea pe noul Stadion Arcul de Triumf”, se arată în documentul MTS.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER